Kamu Bankaları Emekli Maaş Promosyonunda Haksızlık Yapıyor

Emekli Maaş Promosyonuu

Banka banka emekli promosyon ödemeleri, Temmuz ayında yapılan emekli zammının artış sonrası kamu bankaları promosyon oranlarını artırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kamu bankalarında 3 yıl için ödenen promosyon tutarı güncellendi. Gelişmenin ardından "Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası emekli promosyon ödemeleri de artırılmış oldu. 

Ancak kamu bankaları ve SGK emekli aylıklarının ve ek göstergelerin Ocak 2023 artışını dikkate almayarak 3 yıllık artışı kasım ayında hızlıca işleme alarak emeklilere bildirdi. Oysa Ocak 2023 te hem katsayı artışı. hem de maaşlara gelecek zamla emekli maaşlarında ciddi bir artış olacağı biliniyor. SGK ve kamu bankaları bu artışı görmezden gelerek emekli promosyonunu hızlıca güncellemiş oldu.

Kamu Bankalarının Emekli Promosyon Ödemeleri 

SGK (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) emekli maaş ödemelerini kamu bankaları aracılığı ile alan müşterilerine ödenecek miktar;

3.500 TL altında emekli aylığı alanlara 3.000 TL,

3.500 TL ila 7.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 3.500 TL,

7.500 TL ila 10.000 TL arasında emekli aylığı alanlara 4.500 TL,

10.000 TL üzerinde emekli aylığı alanlara 5.000 TL tutarında olmak üzere,

3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılmaktadır. 

Görünmeyen veya gösterilmek istenmeyen hata nerede?

7.500 TL alan emekli öğretmen ocak 2023 te ek gösterge olarak 3600 den 1.740 TL ve  maaş artışı ve ayrıca %8 ve enflasyon farkından dolayı da 1.500 tl ye kadar maaş artışı olacak. Yani basit hesapla 7.500 TL alan emekli öğretmen 3.250 TL maaş artışı ile 10 bin TL yi alacak.

Diğer emekli memurlar içinde farklı farklı da olsa aynı şekilde maaş artışları olacağı hesaplandığında kamu bankalarının emekliye verdikleri 3 yıllık emekli promosyonunda neden acele ettikleri ortaya çıkıyor.

Ayrıca, kamu bankaları emekli promosyon süresi bitmediğinden acele ederek emekli promosyonunda küçük de olsa karlılık hesabı yapıyor. Şöyle ki;  kabul eden müşterilerden kalan aylardan alacakları olan 80 TL ile 100 TL arası miktarı da ödeyeceği promosyonda düşerek hesaplara yatıracak. Böylece emekli promosyonunu kabul eden emeklilerin hesabina 100 TL ye kadar eksik yatıracak.

Görüştüğümüz Bağcılar İstanbul Caddesi Ziraat Bankası müşteri temsilcisi bu şekilde karar verildiğini, isteyen emeklinin bu promosyonu kabul etmeyerek reddedebileceğini söyledi. Daha sonra promosyon bitim tarihinde tekrar başvurarak o günkü promosyon şartları doğrultusunda kendisine emekli promosyonu verilebileceğini beyan etti.

Kamu Bankalarının emekliler için belirlediği promosyon miktarın yeniden belirlemesi ve özel bankaların verdiği 8.000 TL seviyesine getirmesi emeklileri mutlu edecek bir hareket olacaktır.

Tags