Ülkemizde piyasada ve tasarruf sahiplerinin elinde olan dolarlar bankalar ve döviz büroları tarafından alımı durduruldu.
Piyasada 850 bin dolardan fazla dolaşımda olduğu sanılan dolarların bir kısmının sahte olduğu iddia edildi. Bu nedenle bankalar birliği bir karar alarak dolar alımını durdurdu. Bu kararla birlikte döviz büroları da dolar alımını durdurdu. Büyük skandal ülkemizde ve dünyada büyük bir infiale sebep oldu.
Peki nasıl oluyorda dünyanın en büyük istihbarat ağına sahip Amerika, İsrail ve İngiltere bu skandal olayı görmedi. Veya bu bu sistemler tarafından mı ülkemize sokuldu. Para sayma makinelerinin anlamadığı, ATM lerin kabul ettiği sahta dolarları ülkemize kim veya kimler soktu.
Sahte Dolar Krizi tasarruf sahiplerini panikletti.
Büyük bir kalpazanlık olayı ülkelerin gündemine bomba gibi düştü. Sahte 50 ve 100 dolar nereden geldi? Irak ve Suriye'de basıldığı söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Ayrıca bu işin arkasında Mossad veya CIA gibi istihbarat örgütlerinin olma ihtimalinin üzerinde duruluyor. Amerika'da basılan yeni doların kırmızı şeritli olması, eski basılı olan dolarların beyaz şeritli olması ülkelerin elinde olan dolarların Amerikanın bir oyunu olabilr mi? Amerika eski şeritli olan dolarların ithalat veya ihracatta kullanılmayacağını bildirirse ülkeler nasıl bir oyun ile karşı karşıya kalacaklar. Trump ın seçimi kazanması sonrası ekonomi savaşlarının bir başlangıcı olabilir mi? Coğrafyamızda bulunan ülkeleri güvensiz ilan ederek ekonomik olarak zayıflatmak istiyor olabilirler mi?
Sahte Dolarlar, özellikle Kapalıçarşı ve diğer döviz alışverişinin yoğun olduğu merkezlerde büyük bir kaosa yol açtı. Sahte paraların piyasada yayılması, döviz alım satım işlemlerinin durdurulması kararının alınmasına yol açtı. Çünkü işletmeleri, ihracatçıları ve ithalatçıların ticaretini son derece riskli hale getirmiş bulunuyor. Piyasadaki bu belirsizlik, para transferlerinin ve döviz ticaretinin yapılmasını neredeyse imkansız kılıyor. Uzmanlar, sahte dolarların yayılmasının arkasında organize suç gruplarının olduğunu ve bu tür illegal faaliyetlerin önlenmesi için acil tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.
50 ve 100 dolarlık sahte banknotlar bankaları, ve küçük tasarruf sahiplerini olumsuz etkilenmiş durumda. Döviz işlemleri ve para transferleri, ATM'ler ve para sayma makineleri üzerinden yapılan otomatik işlemlerle büyük ölçüde gerçekleştiğinden, teknolojik altyapının bu sahte paraları ayırt edememesi, sistemsel bir zaafiyet oluşturuyor. Bununla birlikte, piyasa oyuncuları, sahte paralara karşı güvenli işlem yapabilmek için manuel kontrolleri artırmayı ve yeni güvenlik önlemleri geliştirmeyi düşünüyor. Küçük tasarruf sahipleri panikle kamu birimlerinden gelecek olumlu haberleri bekliyor.
Sahte dolar kalpazanlarının başka ülkelere de çok miktarda banknot soktuğu gelen haberler arasında. Farklı ülkelerden gelecek haberler ile olayın nerelere evrileceği merak ediliyor.