Bağcılar’ın 30 yılı kitap oldu

Bağcılar’ın 30 yılı kitap oldu

5-6 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Bağcılar’ın 30. Yıl Sempozyumu’nda sunulan tebliğler kitaplaştırılarak yayın hayatına sunuldu. 758 sayfadan oluşan kitapta ekonomik hayattan demografik yapısına kadar Bağcılar’ın geçmişi ve bugünü değerlendiriliyor.

İlklerin belediyesi olma unvanını taşıyan Bağcılar Belediyesi hem ilçenin hem de kendisinin kuruluşunun 30’uncu yılı çerçevesinde kutlanmıştı. Bu amaçla Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in ev sahipliğinde düzenlenen “Bağcılar’ın 30. Yılı” konulu sempozyuma; Merkez Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Bağcılar kurucu belediye başkanı Feyzullah Kıyıklık, önceki dönem belediye başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı İsmet Öztürk, AK Parti İlçe Başkanı Rüstem Tüysüz, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, muhtarlar ve vatandaşlar katılmıştı.

7 başlık altında toplandı

Sempozyum sürecinde 62 uzman-akademisyen tarafından sunulan 54 tebliğle Bağcılar, tarihi, coğrafyası, ekonomik hayatı, ulaşımı, belediye hizmetleri, deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm çalışmaları, göç, yaşam, kültür ve inanç gibi konularla geniş yelpazede ele alınmıştı. Tebliğler kitapta: “Bağcılar Üzerine”, “Tarih, Demografi ve Eğitim”, “Ekonomik Hayat ve Ulaşım”, “Bağcılar’da Belediyeciliğin Gelişimi ve Belediye Hizmetleri”, “Afet Riski”, “Göç” ve “Yaşam, Kültür ve İnanç” olmak üzere 7 başlık altında toplandı. Kitabın editörlüğünü Dr. Nursel Manav, Doç. Dr. Şefik Memiş ve Doç. Dr. Arif Kolay yaptı.

Sempozyum e-kitabı için TIKLAYINIZ

Yayın hayatına başlayan kitabın detayları aşağıdadır:

Bağcılar Üzerine başlığı altında Prof. Dr. Recep Bozdoğan Bağcılar üzerine genel bir değerlendirme yapıyor, Prof. Dr. Murat Gül Mimar ve Şehir başlığı altında tebliğini sunuyor, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise ulaşım konusunu ele alıyor ve Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel göç, gelecek ve şehir üçgeninde Bağcılar’ı irdeliyor.

Tarih, Demografi ve Eğitim başlığında Prof. Dr. Temel Öztürk, Genç Osman Camii’nin geri planını, Prof. Dr. Rıfat Günalan Osmanlı Dönemi İstanbul vakıf suları ve Bağcılar ilişkisini, Doç. Dr. Arif Kolay, XIX. Yüzyılda Bağcılar’daki çiftlikleri, Doç. Dr. Taner Bilgin, Kalafaköy Vakası’nı, Dr. Şakir Turan, Bağcıların Türk hakimiyetine girişini, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz Avrupa’ya işgücü göçü ve geri dönüşlerin Bağcılar’a etkilerini, Doç. Dr. İbrahim Hakan Karataş Bağcılar’daki eğitim kurumlarının ekonomiyle ilişkisini, Serbay Öztürk belediye üniversite işbirliğini, Mahmut Tokgöz Bağcılar’da imam-hatip okullarının dini eğitim anlamındaki yerini ele alıyor.

Ekonomik Hayat ve Ulaşım başlığında ise Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay Bağcıların iktisadi coğrafyası ile sosyalleşme arasındaki ilişkiyi, Doç. Dr. Serhat Yüksel yenilenebilir enerji yatırımlarında yerel yönetimin rolünü, Dr. Yasin Kütük salgın ekonomisinde durum tespiti ve politika önerilerini, Canan Külek Bağcılar’ın kentleşmesinde sanayinin rolünü, Dr. Zeynep Günay gayrimenkul fiyatlarındaki gerçekleşen artışları, Yasemin Abay kadın girişimciliği ve mikro kredi uygulamalarını, Duygu Ateş ve Gökçe Yavuz kadın girişimci Hayriye Kayraklı’nın hayatını, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bağcılar’ın ulaşım ve trafiğinin mevcut durumu ve geleceğini, Gülümser Lekpek Bağcılar’ın çevresel ve kentsel durumunu, Fırat Toparlı Bağcılar-Kabataş tramvay hattını inceliyor.

Bağcılar’da Belediyeciliğin Gelişimi ve Belediye Hizmetleri bölümünde Prof. Dr. Hasan Dinçer sürdürülebilir yerel yönetim uygulamalarını, Doç. Dr. Salih Batal göç ve mülteci sorunlarını, Doç. Dr. Menderes Akdağ Bağcılar Belediyesi’nin ilk 10 yılında basına göre belediye hizmetlerini, Dr. Özcan Çölük 1992 seçimlerini, Dr. Necmettin Mutlu Bağcılar’da seçmen davranışlarını, Ensan Özkan Bağcılar’ın gelişiminde Bağcılar Meydanı’nın önemini ele alıyor.

Afet Riski kısmında ise Prof. Dr. Ali Selçuk Biricik doğal afetler açısından Bağcılar’ın durumunu, Prof. Dr. Ali Malik Gözübol Avrupa Yakasındaki yapıların deprem risklerini, Prof. Dr. Melikşah Yasin kentsel dönüşüm ve hukuk konusunu, Doç. Dr. Doğan Kalafat olası Marmara depreminin Bağcılar’a etkisini, Dr. Yasin Bektaş Bağcılar’daki acil toplanma alanlarını, Dr. Ali Okumuş 1894 depreminde zarar gören Analipsis Ayazması’nın yeniden inşasını, Mahmut Baş afet önleme ve risk azaltmayı, Nuri Çakal Bağcılar’daki riskli binaların tespiti ve dönüşümünü anlatıyor.

Göç konusunda Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel göçmenlerin uyumunda yerel yönetimler ve sivil toplum ilişkisini, Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan nitelikli Suriyeli göçmenlerin beşeri sermaye bağlamında analizini, Dr. Betül Ok Şehitoğlu Bağcılar’daki Suriyelileri, Hilal Çakmak Bağcılar’daki göçmenlerin eğitime erişimi ve akran zorbalığını ele alıyor.

Yaşam, Kültür ve İnanç başlığı altında ise Prof. Dr. Mehmet Güneş Bağcılar yer adlarını, Doç. Dr. Şavaş Şahin Bağcılar iş yeri isimleri üzerine bir araştırmayı, Doç. Dr. Kürşat Efe Bağcılar’daki yer, tarihi yapı ve iş yeri adları üzerine bir çalışmayı, Dr. Ceyhun Sarı Bağcılar’daki apartman adlarına üzerine çalışmasını, Prof. Dr. Vahdettin Engin Bağcılar’ın kültüre katkılarını, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak Bağcılar Belediyesi’nin Mehmet Akif Ersoy hakkındaki çalışmalarını, Doç. Dr. Nesrin Güllüdağ Bağcılar için bibliyoğrafya çalışmasını, Ekrem Kızıltaş Bağcıların kültür yayınlarını, Doç. Dr. Nevzat Erkan Osmanlı Dönemi Bağcılarında dini ve sosyal hayatı, Doç. Dr. Hüseyin Sarıkaya Osmanlı Dönemi Bağcılar’da vakıf kültürünü, Kerim Aytekin kuruluş yıllarında Bağcılar’da dini hayatı, Cüneyt Alp Bağcılar Müftülüğü’nün faaliyetlerini ve Bağcılar’da dini hayatı paylaşıyor.

Tags